Faszerowane ziemniaki
Składniki
- 4 plastry żółty ser
- sól
- kilkanaście sztuk zielone oliwki
- 4 sztuki ziemniaki
- 2 ząbki czosnek
- zioła do przybrania
- 1 łyżka masło
- 1 sztuka mała cukinia
- 2-3 łyżeczki majonez
- 2 łyżki olej
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 sztuka pomidor
- 1/2 kubaczka naturalny jogurt
Cukinię umyj, nie obieraj jej ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Skórkę pomidora natnij na krzyż i sparz wrzątkiem. Gdy przestygnie, obierz go ze skóry i także pokrój w drobną kostkę. Oliwki osącz z zalewy i posiekaj jak najdrobniej. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj olej, dopraw solą oraz pieprzem.
Ziemniaki dokładnie umyj i nie obieraj ich ze skórki. Odkrój w każdym wierzch i wydrąż środek (możesz przekroić każdy wzdłuż na pół i faszerować każdą połówkę). Wydrążone ziemniaczane łódki nasmaruj masłem, oprósz solą oraz pieprzem i napełniaj je farszem. Każdy ziemniak owiń folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz).
Ziemniaki piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Tuż przed końcem odwiń je do połowy z folii, przykryj każdy plasterkiem sera i zapiecz krótko na złoty kolor.
Z podanych składników przygotuj sos. Podawaj go osobno.