Faszerowany indyk z koniakiem
Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe? Zachęcamy, by do gotowania dodać nieco alkoholu. Poprawi smak i pozostawi niezapomniane wspomnienie.
Składniki
- 2 kg indyka
- jabłko
- 30 dag mielonej cielęciny
- 4 szalotki
- 5 dag wątróbek drobiowych
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki natki
- 5 łyżek koniaku
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Indyka w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i drobno posiekanego czosnku. Wątróbkę pokrój na kawałki, a jabłko, szalotki i natkę drobno posiekaj. Całość wymieszaj z cielęciną. Wlej koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.
2. Indyka nadziej przygotowaną masą. Włóż do brytfanny, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 2 godz. W czasie pieczenia podlewaj indyka wodą i tworzącym się sosem.
Zobacz także: