Faszerowany indyk z koniakiem
Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe? Zachęcamy, by do gotowania dodać nieco alkoholu. Poprawi smak i pozostawi niezapomniane wspomnienie.
Sposób przygotowania:
1. Indyka w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i drobno posiekanego czosnku. Wątróbkę pokrój na kawałki, a jabłko, szalotki i natkę drobno posiekaj. Całość wymieszaj z cielęciną. Wlej koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.
2. Indyka nadziej przygotowaną masą. Włóż do brytfanny, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 2 godz. W czasie pieczenia podlewaj indyka wodą i tworzącym się sosem.
Zobacz także: