Faszerowany indyk z koniakiem

Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe? Zachęcamy, by do gotowania dodać nieco alkoholu. Poprawi smak i pozostawi niezapomniane wspomnienie.

Indyk faszerowany z koniakową nutą
Indyk faszerowany z koniakową nutą123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 kg indyka
  • jabłko
  • 30 dag mielonej cielęciny
  • 4 szalotki
  • 5 dag wątróbek drobiowych
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki natki
  • 5 łyżek koniaku
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Indyka w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i drobno posiekanego czosnku. Wątróbkę pokrój na kawałki, a jabłko, szalotki i natkę drobno posiekaj. Całość wymieszaj z cielęciną. Wlej koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.

2. Indyka nadziej przygotowaną masą. Włóż do brytfanny, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 2 godz. W czasie pieczenia podlewaj indyka wodą i tworzącym się sosem.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Klopsiki z indyka w sosie koperkowymInteria.tv
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas