1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj żółtka, alkohol, śmietanę oraz sól. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na ok. 30 min, by ciasto odpoczęło (w temp. pokojowej). Po tym czasie ciasto zagniataj i ubijaj drewnianym wałkiem przez 10-15 min, by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
2. Ciasto podziel na kilka porcji. Każdą cieniutko rozwałkuj. Ostrym nożem lub radełkiem wytnij paski o szerokości 3-4 cm i długości ok. 10 cm. Paski można przeciąć w środku i przez to nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
3. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Włóż kilka faworków, smaż z obu stron na złoty kolor. Układaj na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki obficie oprósz cukrem pudrem. Rada: Aby sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczająco gorący, włóż faworek, jeśli szybko wypłynie i się zarumieni, to znak, że olej lub smalec ma odpowiednią temperaturę do smażenia.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Sztuka: 90 kilokalorii