Filet z kurczaka nadziewany pesto
Na talerzu z różnokolorowymi warzywami, z sosem lub bez, z panierką albo i bez niej, kurczak z prawdziwym aromatycznym pesto zawsze się sprawdzi.
Sposób przygotowania:
Bazylię myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze części i przekładamy do malaksera. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Orzeszki piniowe siekamy i razem z czosnkiem, parmezanem i oliwą z oliwek dodajemy do bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy na pesto.
Filety płuczemy pod wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i w każdym, od dłuższego boku, wycinamy nożem kieszeń. Mięso oprószamy pieprzem i solą. W każdą kieszeń nakładamy porcję pesto.
Na jednym talerzu rozkłócamy jajka, na drugi wysypujemy mąkę, a na trzeci płatki owsiane z bułką tartą. Każdy filet obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach. Całą procedurę powtarzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety z obu stron na małym ogniu około 12 minut.
Zobacz także: