Filet z kurczaka nadziewany pesto
Na talerzu z różnokolorowymi warzywami, z sosem lub bez, z panierką albo i bez niej, kurczak z prawdziwym aromatycznym pesto zawsze się sprawdzi.

Składniki
- 4 filety z kurczaka
- duży pęczek bazylii
- ząbek czosnku
- 20 g orzechów piniowych
- 30 g tartego parmezanu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 jaja
- 200 g płatków owsianych zwykłych
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Bazylię myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze części i przekładamy do malaksera. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Orzeszki piniowe siekamy i razem z czosnkiem, parmezanem i oliwą z oliwek dodajemy do bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy na pesto.
Filety płuczemy pod wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i w każdym, od dłuższego boku, wycinamy nożem kieszeń. Mięso oprószamy pieprzem i solą. W każdą kieszeń nakładamy porcję pesto.
Na jednym talerzu rozkłócamy jajka, na drugi wysypujemy mąkę, a na trzeci płatki owsiane z bułką tartą. Każdy filet obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach. Całą procedurę powtarzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety z obu stron na małym ogniu około 12 minut.
Zobacz także: