Filety z indyka z warzywami na parze
Lekko i smacznie? To możliwe! Polecamy przepis na smakowite filety indycze z warzywami na parze.
Przepis pochodzi z 349. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mięso skropić oliwą. Oprószyć suszonymi ziołami. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą. Przełożyć do zamykanego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Do woreczka wrzucić kilka różyczek brokułu i kalafiora, groszek cukrowy i pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w talarki marchewkę i ostrą paprykę. Na warzywach ułożyć zamarynowany filet i "powtórzyć" wszystkie jarzyny. Worek szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu do gotowania na parze (wystarczy koszyczek nad wrzątkiem w garnku). Przykryć i dusić do miękkości.
Podawać z oliwą pietruszkową. Garść natki pietruszki drobno posiekać i zmiksować z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.
Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!