Reklama

Filety z piersi kurczaka w sosie cebulowym

Składniki na 4 porcje

  • 100 g ziemniaków
  • 500 g cebuli
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 9 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 filety z piersi kurczaka ze skórą i kością
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 ml ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g orzechów laskowych
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • cukier
  • 150 g roszponki

1. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w lekko posolonej wodzie. Cebule obierz, pokrój na połówki, a potem w plasterki. Chili rozetnij, czubkiem noża usuń pestki, strączek opłucz, osusz, posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Posyp ją solą, pieprzem oraz brązowym  cukrem. Smaż, aż cukier się skarmelizuje. Mięso opłucz, osusz, ostrożnie odetnij od kości. Filety natrzyj solą oraz pieprzem. Smaż je około 15 minut na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.

3. Do cebuli dodaj chili. Podlej  czerwonym winem, octem balsamicznym i 150 ml wody. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do sosu cebulowego. Gotuj jeszcze 5 minut na małym płomieniu, często mieszając. Przypraw do smaku.

Reklama

4. Orzechy laskowe grubo posiekaj, następnie zrumień je na suchej patelni (cały czas mieszaj, żeby się nie przypaliły). Ziemniaki odcedź, dobrze rozgnieć je widelcem. Wrzuć do miseczki. Ocet jabłkowy utrzyj z solą, pieprzem i białym cukrem.

Wlej pozostały olej i połącz z ziemniakami. Dobrze utrzyj. Pod koniec do sosu dołóż uprażone orzechy. Roszponkę opłucz, osusz, polej przygotowanym sosem. Wyłóż na talerze. Obok ułóż mięso w sosie cebulowym.    

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy