Fit sernik delikatnie cytrynowy
Po skosztowaniu trudno zgadnąć, że to sernik w stylu fit. Wygląda i smakuje bardzo klasycznie. Spód z daktyli, masła orzechowego i płatków owsianych, masa serowa bez białego cukru. Z powodzeniem można upiec dla dzieci. To prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy!
Sposób przygotowania:
Daktylowo-owsiany spód: daktyle zalać w miseczce wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 minut. Płatki owsiane wsypać do malaksera, zmiksować na otręby (nie za drobno − nie chcemy mąki owsianej). Dodać masło orzechowe oraz odsączone z wody daktyle. Całość ponownie zmiksować do uzyskania mokrej masy, w której nie będzie widać dużych kawałków daktyli. Masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy ok. 17 cm wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać i podociskać dłońmi. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmiksować je krótko w misce, tylko do połączenia. Serową masę wylać na wystudzony spód. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Upieczony pozostawić w uchylonym piekarniku na 10 minut. Następnie wyjąć, a po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin − wtedy jest najsmaczniejszy, gdyż nabiera odpowiedniej konsystencji. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit" autorstwa Justyny Dragan
Zobacz także: