Fit sernik delikatnie cytrynowy

Po skosztowaniu trudno zgadnąć, że to sernik w stylu fit. Wygląda i smakuje bardzo klasycznie. Spód z daktyli, masła orzechowego i płatków owsianych, masa serowa bez białego cukru. Z powodzeniem można upiec dla dzieci. To prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy!

Sernik można podawać z ulubionymi sezonowymi owocami, orzechami lub polać zdrową polewą czekoladową − pełna dowolność. Bez dodatków też smakuje wybornie
Sernik można podawać z ulubionymi sezonowymi owocami, orzechami lub polać zdrową polewą czekoladową − pełna dowolność. Bez dodatków też smakuje wybornie123RF/PICSEL

Składniki

na daktylowo-owsiany spód

  • 50 g daktyli bez pestek + wrzątek do zalania
  • 40 g płatków owsianych
  • 40 g masła orzechowego

masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 100 g płynnego miodu
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 1 cytryny, sparzonej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (15 g)

Sposób przygotowania:

Daktylowo-owsiany spód: daktyle zalać w miseczce wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 minut. Płatki owsiane wsypać do malaksera, zmiksować na otręby (nie za drobno − nie chcemy mąki owsianej). Dodać masło orzechowe oraz odsączone z wody daktyle. Całość ponownie zmiksować do uzyskania mokrej masy, w której nie będzie widać dużych kawałków daktyli. Masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy ok. 17 cm wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać i podociskać dłońmi. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmiksować je krótko w misce, tylko do połączenia. Serową masę wylać na wystudzony spód. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Upieczony pozostawić w uchylonym piekarniku na 10 minut. Następnie wyjąć, a po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin − wtedy jest najsmaczniejszy, gdyż nabiera odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit" autorstwa Justyny Dragan

Justyna Dragan od 4 lat prowadzi bloga „Nastoletnie wypiekanie”. Dla nastolatków, ale i każdego, kto jest zainteresowany pieczeniem. Znajdziecie tam przepisy dla tych, co zaczynają swoją przygodę z piekarnikiem i dla tych, co świetnie pieką
Justyna Dragan od 4 lat prowadzi bloga „Nastoletnie wypiekanie”. Dla nastolatków, ale i każdego, kto jest zainteresowany pieczeniem. Znajdziecie tam przepisy dla tych, co zaczynają swoją przygodę z piekarnikiem i dla tych, co świetnie piekąmateriały prasowe

Zobacz także:

Marcin Wasilewski o polskim jazzieStyl.pl
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?