Focaccia z cebulą
Focaccia sprawdza się doskonale, gdy potrzebujemy dużo kanapek na imprezę.
Wystarczy przekroić w poprzek, na spód nałożyć dodatki, nakryć górą, co kilka centymetrów wbić od góry wykałaczki, aby spinały każdą kanapkę, i pokroić na miniporcje. Szybko i efektownie. W przepisie można pominąć cebulę i tylko skropić wierzch oliwą oraz posypać płatkami soli. Można też zamiast cebuli dodać do ciasta oliwki lub gałązki rozmarynu (często robię na blaszce kilka placków w różnych wersjach).
Zaczyn:
10 g drożdży
100 ml wody
100 g mąki pszennej typ 750
Ciasto właściwe:
400 ml wody
700 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli
DODATKI
2 czerwone cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
5 g soli (1 łyżeczka)
2 łyżeczki listków tymianku
Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszać składniki na zaczyn, odstawić na około 30-60 minut.
2. P o tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe, aż powstanie jednolita masa.
3. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
4. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Z doświadczenia wiem jednak, że im ciasto dłużej wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo. W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskamy bardziej puszystą focaccię.
5. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość. Jeśli zwiększy ją potrójnie lub nawet poczwórnie, nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie.
6. Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm. Rozłożyć równomiernie na całej blasze i palcami zrobić wgłębienia w całym cieście.
7. Cebulę obrać, pokroić w piórka i ułożyć z listkami tymianku na cieście.
8. Oliwę wymieszać z wodą i solą, aż sól się rozpuści. Otrzymaną mieszanką skropić całe ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1½-2 godziny do garowania.
9. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
10. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 25-30 minut.
Przepis pochodzi z książki "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego