Fondanty czekoladowe

Czekoladowe desery? Kochamy je w każdej formie. Dzisiaj polecamy przepis na ciasteczka z płynną czekoladą.

Fondanty można mrozić w kokilkach przed upieczeniem. Zanim wstawisz je do piekarnika pozwól im odtajać- tylko pamiętaj, by piec je o pięć minut dłużej niż w przepisie
Fondanty można mrozić w kokilkach przed upieczeniem. Zanim wstawisz je do piekarnika pozwól im odtajać- tylko pamiętaj, by piec je o pięć minut dłużej niż w przepisie123RF/PICSEL

Składniki

  • po 10 dag gorzkiej czekolady, drobnego cukru, mąki i masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
  • sól
  • masło do smarowania
  • kokilek

dodatkowe

  • lody waniliowe lub bita śmietana
  • owoce

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połamać, roztopić z 5 łyżkami masła w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (urządzenie powinno być nastawione na niską moc, czekoladę topić nie dłużej niż 2 minuty, bo się zwarzy). Wymieszać.

2. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę i roztopioną czekoladę. Masę (powinna być dość gęsta) przelać do foremek nasmarowanych masłem i oprószonych gorzkim kakao. Wypełnić je do 3/4 wysokości. Kokilki schładzać w lodówce ok. 30 min.

3. Foremki wstawić na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C z włączoną funkcją termoobiegiem. Idealny fondant powinien mieć spieczoną, chrupiącą skórkę i płynny środek.

4. Fondanty ostrożnie wyjmować z kokilek. Podawać jeszcze ciepłe. Pyszne są same w sobie, ale można dodać łyżkę lodów albo bitej śmietany i owoce.

Zobacz także:

Trufle z gorzkiej czekoladyStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?