Fondanty czekoladowe
Czekoladowe desery? Kochamy je w każdej formie. Dzisiaj polecamy przepis na ciasteczka z płynną czekoladą.
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę połamać, roztopić z 5 łyżkami masła w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (urządzenie powinno być nastawione na niską moc, czekoladę topić nie dłużej niż 2 minuty, bo się zwarzy). Wymieszać.
2. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę i roztopioną czekoladę. Masę (powinna być dość gęsta) przelać do foremek nasmarowanych masłem i oprószonych gorzkim kakao. Wypełnić je do 3/4 wysokości. Kokilki schładzać w lodówce ok. 30 min.
3. Foremki wstawić na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C z włączoną funkcją termoobiegiem. Idealny fondant powinien mieć spieczoną, chrupiącą skórkę i płynny środek.
4. Fondanty ostrożnie wyjmować z kokilek. Podawać jeszcze ciepłe. Pyszne są same w sobie, ale można dodać łyżkę lodów albo bitej śmietany i owoce.
Zobacz także: