Fondue z czarnym pieprzem
Sprawdza się nie tylko na kanapce. Przyrządzisz z niego wspaniałe fondue- pyszny dodatek do maczania pieczywa lub warzyw.
Składniki
- 40 dag sera żółtego
- 1 szklanka białego wina
- 30 dag małych ziemniaków
- po 1 czerwonej i zielonej papryce
- 10 dag pomidorków cherry
- 1 słoik kukurydzy mini
- 1 słoik korniszonów mini
- 10 dag winogron
- 2 bagietki
- 1 ząbek
- czosnku
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, ugotować, paprykę umyć, pokroić w paski. Pomidory i winogrona umyć, korniszony i kukurydzę odsączyć.
2. Ser zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, posypać pieprzem, zalać winem. Garnek postawić na małym ogniu, najlepiej na płytce i mieszając, ogrzewać 5 minut, aż ser się rozpuści.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować czosnkiem, wlać ser. Zapiekać 10 minut w temp. 200ºC. Podawać z bułką, warzywami i owocami do maczania w serze. Trzymać na podgrzewaczu.
Zobacz także: