Francesinha - zapiekana kanapka

Składniki
- 3 kromki pszennego chleba tostowego
- cienki smażony lub uduszony kawałek wołowiny lub polędwicy wieprzowej
- 2 plastry szynki
- 2 plastry sera żółtego
- 4 podłużne plastry podpieczonej lub grillowanej kiełbasy
na sos
- 500 ml piwa
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kostka bulionowa
- łyżka mąki kukurydzianej
- ¼ szklanki mleka
- mała cebula
- liść laurowy
- ziarenko ziela angielskiego
- sól
Przygotowanie:
Przygotuj sos. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Dolej piwo. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia i powoli wlej roztwór z mąki, mleka i wina, dodaj kostkę bulionową, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Wymieszaj i znów doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. 2. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno: kromkę chleba, plastry kiełbasy, kawałek wołowiny lub wieprzowiny, plaster sera, kromkę chleba, plastry szynki i trzecią kromkę pieczywa. Na wierzchu połóż plaster sera. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 10 min, aby ser stopniał. Kanapkę polej sosem i podawaj z frytkami.
Zobacz także: