Reklama

Francesinha - zapiekana kanapka

Składniki

  • 3 kromki pszennego chleba tostowego
  • cienki smażony lub uduszony kawałek wołowiny lub polędwicy wieprzowej
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry sera żółtego
  • 4 podłużne plastry podpieczonej lub grillowanej kiełbasy

Składniki na sos

  • 500 ml piwa
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kostka bulionowa
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki mleka
  • mała cebula
  • liść laurowy
  • ziarenko ziela angielskiego
  • sól

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Dolej piwo. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia i powoli wlej roztwór z mąki, mleka i wina, dodaj kostkę bulionową, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Wymieszaj i znów doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. 2. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno: kromkę chleba, plastry kiełbasy, kawałek wołowiny lub wieprzowiny, plaster sera, kromkę chleba, plastry szynki i trzecią kromkę pieczywa. Na wierzchu połóż plaster sera. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 10 min, aby ser stopniał. Kanapkę polej sosem i podawaj z frytkami.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy