Francuska tarta z szynką
Zamiast szynki użyj chudego boczku.

Składniki
- 650 g brokułów
- opakowanie świeżego ciasta francuskiego
- 100 g gotowanej szynki w cienkich plasterkach
- 4 jaja
- 250 ml śmietany
- 75 g żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Brokuły dzielimy na różyczki i płuczemy. Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
2. Ser ścieramy na tarce. Jaja dodajemy do śmietany i miksujemy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową, mieszamy.
3. Ciasto francuskie rozwijamy i delikatnie rozwałkowujemy. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i podwijamy boki z każdej strony. Układamy różyczki brokułów i plasterki szynki. Zalewamy połową śmietany z jajkami, posypujemy serem i pieczemy 10 minut w 220ºC. Następnie zalewamy pozostałą śmietaną i pieczemy w tej samej temperaturze 5-8 minut.