Francuski placek budyniowy
Możesz dodatkowo podać z odrobiną bitej śmietany.
Przygotowanie:
Z płata ciasta francuskiego wycinamy koło i wykładamy nim dół tortownicy. Z pozostałego ciasta wykrawamy paski i wykładamy nimi boki formy, łączymy z ciastem na dole. Pieczemy ok. 15 minut w 225ºC na jasnozłoty kolor. Studzimy. 2. Gotujemy 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Proszek budyniowy rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gorącego mleka, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia i do budyniu powoli wlewamy śmietanę, aż powstanie krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. 3. Do 1/3 malin dodajemy whisky, rozgniatamy, osączamy z nadmiaru soku i smarujemy dół ciasta. Następnie wykładamy krem i wierzch dekorujemy pozostałymi malinami. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Możemy udekorować listkami mięty.
Zobacz także: