Francuskie z boczkiem
Faszerowane ciasto francuskie to sposób na szybką przekąskę, gdy goście już stoją w drzwiach. Ciekawy smak - podczas pieczenia, można uzyskać, dodając do potrawy szczyptę suszonych owoców (np.: śliwki, żurawinę lub rodzynki).
Przygotowanie
Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwinąć schłodzone ciasto francuskie, prostokąt powinien mieć 40x30 cm. Ostrym nożem pokroić płat ciasta na 6 równych prostokątów.
Na każdym wyciętym kawałku położyć po jednym plasterku boczku. Posypać startym serem. Ciasto zwinąć jak rożki, tzn. założyć na siebie dwa przeciwległe rogi i mocno je do siebie docisnąć, aby się skleiły. Wolne rogi ciasta lekko podwinąć do góry.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,wysypać mąką, ułożyć rożki. Jajko rozbić, dobrze ubić trzepaczką. Każdy rożek posmarować z wierzchu masą jajeczną. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Piec w temp. 200°C przez 15 minut. Podawać na gorąco lub zimno
Zobacz także: