Reklama

Frittata z cukinią

Zwykle „ginie” w leczo. A przecież można z niej wyczarować o wiele więcej pomysłowych dań. Polecamy przepis na pyszną frittatę z cukinią.

Składniki

  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 100 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól morska, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

1. Cukinię umyj i osusz. Pokrój w grubsze półplasterki lub w kostkę. Cebulę obierz i potnij w pióra. Na patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę z cukinią. Smaż razem ok. 3 minuty. Zdejmij. Wystudź. 

2. Twaróg rozgnieć widelcem. Przełóż do miski. Wbij roztrzepane jajka i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj warzywa i wymieszaj. Przełóż do wyłożonej pergaminem formy do zapiekania. Posyp tartym parmezanem. Zapiekaj 30 minut w 180°C. 

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy