Frittata z cukinią
Zwykle „ginie” w leczo. A przecież można z niej wyczarować o wiele więcej pomysłowych dań. Polecamy przepis na pyszną frittatę z cukinią.
Składniki
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 cebuli
- 100 g chudego twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól morska, pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyj i osusz. Pokrój w grubsze półplasterki lub w kostkę. Cebulę obierz i potnij w pióra. Na patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę z cukinią. Smaż razem ok. 3 minuty. Zdejmij. Wystudź.
2. Twaróg rozgnieć widelcem. Przełóż do miski. Wbij roztrzepane jajka i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj warzywa i wymieszaj. Przełóż do wyłożonej pergaminem formy do zapiekania. Posyp tartym parmezanem. Zapiekaj 30 minut w 180°C.
Zobacz także: