Frytki z polenty
Polenta to typowa, włoska potrawa z mąki kukurydzianej. Można podawać ją na wiele sposobów, jednak w wersji frytkowej nie ma sobie równych! Podawane z majonezem będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Składniki
- 300 g polenty
- 700 ml bulionu
- świeży tymianek
- 0,75 l oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- majonez do serwisu
Sposób przygotowania:
Do wrzącego bulionu dodajemy polentę i energicznie mieszamy do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Dodajemy sól, pieprz, ok. 4 łyżek listków świeżego tymianku i gorące wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Studzimy ok 4 godzin w lodówce. Gdy ostygnie, kroimy na prostopadłościany o wyglądzie frytek. Mocno rozgrzewamy olej i smażymy frytki w głębokim tłuszczu partiami, po kilka sztuk na raz (aby uniknąć sklejenia) do zarumienienia. Podajemy z majonezem i listkami świeżego tymianku. Smacznego!