Reklama

Frytki z sosem meksykańskim

Składniki na 2 porcje na frytki

  • 1 duży seler
  • 2 szklanki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Składniki na sos

  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, chili

1. Seler obrać, pokroić w cienkie, podłużne słupki. Olej mocno  rozgrzać, wrzucić seler, smażyć  do zrumienienia. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kiedy wchłonie nadmiar tłuszczu, posypać solą, pieprzem i ziołami.

2. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić, usunąć nasiona. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Natkę pietruszki lub kolendrę opłukać, osuszyć, pokroić.

3. Pomidor, awokado, cebulę,  czosnek i natkę przełożyć do blendera, dodać sól, pieprz, chili i sok z cytryny, zmiksować na gładki sos. Podawać z frytkami.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy