Fuczki. Alternatywa dla placków ziemniaczanych
Aktualizacja
Fuczki to bieszczadzkie placuszki z kapusty kiszonej. To alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Poniższy przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.

Składniki
- 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
- 200 g mąki
- 150 ml mleka lub wody
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy
- opcjonalnie: kminek i cząber
- śmietana 12%
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
Fuczki - przygotowanie:
Kapustę grubo poszatkuj, a następnie wymieszaj z jajkiem, mąką i wodą. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj do kapusty.
Posól i popieprz do smaku. Możesz też dodać cząber i kminek. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i dobrze go rozgrzej. Nakładaj łyżką niewielkie placuszki.
Smaż na złoto z obu stron. Podawaj z miseczką śmietany, posypane natką pietruszki.

Zobacz także przepisy na inne placki: