Reklama

Reklama

Fuczki. Alternatywa dla placków ziemniaczanych

Fuczki to bieszczadzkie placuszki z kapusty kiszonej. To alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Poniższy przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.

Składniki

  • 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
  • 200 g mąki
  • 150 ml mleka lub wody
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy
  • opcjonalnie: kminek i cząber
  • śmietana 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

Fuczki - przygotowanie:

Kapustę grubo poszatkuj, a następnie wymieszaj z jajkiem, mąką i wodą. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj do kapusty.

Posól i popieprz do smaku. Możesz też dodać cząber i kminek. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i dobrze go rozgrzej. Nakładaj łyżką niewielkie placuszki.

Smaż na złoto z obu stron. Podawaj z miseczką śmietany, posypane natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.

Reklama

Zobacz także przepisy na inne placki:

Placki ziemniaczano-pieczarkowe

Chrupiące placki z cukinii


Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: fuczki | placki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy