Fuczki. Alternatywa dla placków ziemniaczanych
Fuczki to bieszczadzkie placuszki z kapusty kiszonej. To alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Poniższy przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.
Kapustę grubo poszatkuj, a następnie wymieszaj z jajkiem, mąką i wodą. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj do kapusty.
Posól i popieprz do smaku. Możesz też dodać cząber i kminek. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i dobrze go rozgrzej. Nakładaj łyżką niewielkie placuszki.
Smaż na złoto z obu stron. Podawaj z miseczką śmietany, posypane natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.
Zobacz także przepisy na inne placki:
Placki ziemniaczano-pieczarkowe