Fusilli z cukiniowym pesto
Włoski makaron na szybko w aksamitnym sosie – to szybkie i przepyszne danie, które zawsze się udaje.
Składniki
- 1 opakowanie makaronu fusilli (świderki)
- 3 średnie cukinie
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki sezamu
- 2-3 ząbki czosnku
- garść listków szpinaku
- sól
- mielone chili
- 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- tarty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz i posiekaj. Wrzuć do kielicha blendera. Dodaj sezam oraz liście szpinaku. Zmiksuj.
2. Cukinię umyj, wytrzyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż cukinię i podsmażaj ok. 10 minut. Przypraw szczyptą soli i chili. Cukinię razem z oliwą ze smażenia przełóż do składników w blenderze. Wyciśnij sok z cytryny. Wlej sos sojowy. Zblenduj.
3. Makaron włóż na osolony wrzątek. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie. Włóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj przygotowane pesto i wymieszaj. Podgrzej. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Zobacz także: