Fusilli z cukiniowym pesto
Włoski makaron na szybko w aksamitnym sosie – to szybkie i przepyszne danie, które zawsze się udaje.
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz i posiekaj. Wrzuć do kielicha blendera. Dodaj sezam oraz liście szpinaku. Zmiksuj.
2. Cukinię umyj, wytrzyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż cukinię i podsmażaj ok. 10 minut. Przypraw szczyptą soli i chili. Cukinię razem z oliwą ze smażenia przełóż do składników w blenderze. Wyciśnij sok z cytryny. Wlej sos sojowy. Zblenduj.
3. Makaron włóż na osolony wrzątek. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie. Włóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj przygotowane pesto i wymieszaj. Podgrzej. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Zobacz także: