Fusilli z cukiniowym pesto

Włoski makaron na szybko w aksamitnym sosie – to szybkie i przepyszne danie, które zawsze się udaje.

Obiad na szybko? Makaron z pesto, to pewniak!
Obiad na szybko? Makaron z pesto, to pewniak!123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu fusilli (świderki)
  • 3 średnie cukinie
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sezamu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść listków szpinaku
  • sól
  • mielone chili
  • 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz i posiekaj. Wrzuć do kielicha blendera. Dodaj sezam oraz liście szpinaku. Zmiksuj.

2. Cukinię umyj, wytrzyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż cukinię i podsmażaj ok. 10 minut. Przypraw szczyptą soli i chili. Cukinię razem z oliwą ze smażenia przełóż do składników w blenderze. Wyciśnij sok z cytryny. Wlej sos sojowy. Zblenduj.

3. Makaron włóż na osolony wrzątek. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie. Włóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj przygotowane pesto i wymieszaj. Podgrzej. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Zobacz także:

Pieczona dynia z orzechowym pestoStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas