G Riz
Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".

Składniki
- ryż kleisty
- mocno wysuszone kiełbaski (np. chińskie lap cheong)
- dymki
- parmezan
- trawa cytrynowa
- czosnek
- galangal
- orzeszki piniowe
- suszone grzyby shitake, namoczone, drobno pokrojone
- sos ostrygowy
- biały pieprz
- liście zielonej herbaty, lekko namoczone
- mąka
- panierka panko
- jajka
- czerwone papryczki chili
- olej
Sposób przygotowania:
Ugotuj kleisty ryż.
Pokrój kiełbaski i przez chwilę gotuj w rondlu, aż rozpuści się tłuszcz. Dodaj dymkę i czosnek, smaż aż uwolni się ich aromat, a następnie dodaj grzyby. Dodaj kleisty ryż i dobrze wymieszaj. Dodaj startą na tarce trawę cytrynową, parmezan, galangal i orzeszki piniowe. Dopraw odrobiną sosu ostrygowego, sosu rybnego oraz białym pieprzem. Odstaw na bok do ostygnięcia.
Ubij jajka z niewielką ilością sosu rybnego.
Uformuj z masy ryżowej kulki o wielkości piłki do golfa.
Wymieszaj liście zielonej herbaty z panierką panko.
Obtocz kulki w mące, strzepując nadmiar z ich powierzchni. Zamocz kulki w jajku. Następnie obtocz je w panierce panko połączonej z herbatą. Dociśnij powierzchnię kulki ręką, aby przykleiły się do niej liście herbaty.
Smaż kulki w głębokim tłuszczu.
Sos:
Posiekaj dymkę, papryczki chili i czosnek. Przełóż do miski. Podgrzej łyżkę oleju i wlej go do miski z pozostałymi składnikami. Uwaga! - może pryskać.
Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People