Galaretka cytrusowa
Masz ochotę na lekki, owocowy deser? Wypróbuj przepis na pyszną galaretkę z cytrusami i bananem.
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę pomarańczową zalać 2 szklankami przegotowanej, gorącej wody, rozmieszać, dokładnie rozpuścić.
2. Pomarańczę i banan obrać ze skóry, pokroić w plastry. Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
3. Na dno prostokątnej keksówki położyć pasek pergaminu (przyda się później przy wyjmowaniu galaretki). Następnie całą formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno położyć plastry pomarańczy. Plasterkami banana wyłożyć brzegi. Kostki jabłek ułożyć w środku. Wszystko zalać schłodzoną, tężejącą galaretką. Formę wstawić do lodówki do zastudzenia.
4. Galaretkę cytrynową wymieszać z 1 szklanką przegotowanej, gorącej wody, rozmieszać, dokładnie rozpuścić. Tężejącą wylać na owoce. Po zastygnięciu będzie ona podstawą deseru - będzie na niej bardziej stabilnie stał. Wstawić do lodówki na całą noc.
5. Deser delikatnie wyjąć z formy, pomagając sobie paskiem pergaminu. Obrócić do góry nogami, ułożyć na półmisku, zdjąć folię.
Zobacz także: