Galaretka cytrusowa

Masz ochotę na lekki, owocowy deser? Wypróbuj przepis na pyszną galaretkę z cytrusami i bananem.

Ten kolorowy deser przygotujesz w pół godziny plus czas chłodzenia
Ten kolorowy deser przygotujesz w pół godziny plus czas chłodzenia123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 pomarańcza
  • 3 jabłka
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

1. Galaretkę pomarańczową zalać 2 szklankami przegotowanej, gorącej wody, rozmieszać, dokładnie rozpuścić.

2. Pomarańczę i banan obrać ze skóry, pokroić w plastry. Jabłka obrać, pokroić w kostkę.

3. Na dno prostokątnej keksówki położyć pasek pergaminu (przyda się później przy wyjmowaniu galaretki). Następnie całą formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno położyć plastry pomarańczy. Plasterkami banana wyłożyć brzegi. Kostki jabłek ułożyć w środku. Wszystko zalać schłodzoną, tężejącą galaretką. Formę wstawić do lodówki do zastudzenia.

4. Galaretkę cytrynową wymieszać z 1 szklanką przegotowanej, gorącej wody, rozmieszać, dokładnie rozpuścić. Tężejącą wylać na owoce. Po zastygnięciu będzie ona podstawą deseru - będzie na niej bardziej stabilnie stał. Wstawić do lodówki na całą noc.

5. Deser delikatnie wyjąć z formy, pomagając sobie paskiem pergaminu. Obrócić do góry nogami, ułożyć na półmisku, zdjąć folię.

Zobacz także:

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas