Galaretka z kwaśnego mleka
Galaretka na bazie zsiadłego mleka, z odrobiną orzechów włoskich.

Składniki
- ½ l kwaśnego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2½ łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ szklanki orzechów włoskich
- laska wanilii
na kisiel borówkowy
- 300 g borówek
- 1 łyżki cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- ¼ szklanki wody
Przygotowanie:
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem (1/3 szklanki), wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Orzechy posiekać. Laskę wanilii rozciąć, wyjąć miąższ. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy się roztopi, wrzucić orzechy oraz ziarenka wanilii. Wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia.
Do miski wlać kwaśne mleko. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Dodać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować.
Orzechy w karmelu zmiksować, dorzucić do miski. Wymieszać i przełożyć do szklanek. Wstawić do lodówki, by galaretki stężały.
Borówki przełożyć do garnka, posłodzić i gotować przez chwilę. Gdy puszczą sok, dodać mąkę rozprowadzoną w wodzie. Podgrzewać, aż kisiel zgęstnieje. Wystudzić.
Galaretkę podawać z kisielem borówkowym. Można udekorować listkami mięty.
Zobacz także: