Reklama

Reklama

Galaretka z kwaśnego mleka

Galaretka na bazie zsiadłego mleka, z odrobiną orzechów włoskich.

Składniki

  • ½ l kwaśnego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2½ łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • laska wanilii

Składniki na kisiel borówkowy

  • 300 g borówek
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie:

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem (1/3 szklanki), wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Orzechy posiekać. Laskę wanilii rozciąć, wyjąć miąższ. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy się roztopi, wrzucić orzechy oraz ziarenka wanilii. Wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia.

Do miski wlać kwaśne mleko. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Dodać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować.

Orzechy w karmelu zmiksować, dorzucić do miski. Wymieszać i przełożyć do szklanek. Wstawić do lodówki, by galaretki stężały.

Reklama

Borówki przełożyć do garnka, posłodzić i gotować przez chwilę. Gdy puszczą sok, dodać mąkę rozprowadzoną w wodzie. Podgrzewać, aż kisiel zgęstnieje. Wystudzić.

Galaretkę podawać z kisielem borówkowym. Można udekorować listkami mięty.

Zobacz także:

Boczek w piwie

Zupa kminkowa

Irek Bieleninik był gwiazdą telewizji. Jak wygląda po latach?

Polsat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje