Galette ze śliwkami
Jesienne wypieki najlepiej smakują z filiżanką gorącej herbaty. Polecamy przepis na smakowite galette ze śliwkami.
Składniki
na ciasto
- 25 dag mąki
- 15 dag zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki zimnego kefiru
- sól
dodatkowe
- 35 dag śliwek
- 20 dag gruszek
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto posiekać nożem, szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię, schładzać 30 minut.
2. Śliwki i gruszki umyć, pestki usunąć, pokroić w plastry.
3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm na kształt koła, przenieść na pergamin. Środek tarty oprószyć migdałami. Zostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegu, ułożyć ciasno owoce. Posypać cukrem i cynamonem. Brzegi ciasta założyć do środka. Piec 40 min. w 200°C.
Zobacz także: