Gąski po warszawsku
Gąski po warszawsku to tradycyjny ceniony od lat przepis. Warto marynować także inne grzyby. Jesienią i zimą będą jak znalazł!
Grzyby umyć, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Osączyć, układać w kamiennym garnku, obficie przesypując solą. Zostawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Wyjąć, osączyć, ponownie ułożyć w garnku warstwami, przesypując drobno posiekanym czosnkiem i mielonymi przyprawami. Przykryć, obciążyć, wynieść na 2 tygodnie w chłodne miejsce.
Wodę (1/2 szklanki) zagotować z ziarnami pieprzu, ziela i jałowca, cukrem i szczyptą soli, gotować pod przykryciem 10 minut, wlać ocet i ponownie zagotować. Gorącą marynatą zalać grzyby, a gdy przestygną, rozłożyć do małych słoiczków, zamknąć, zapasteryzować.