Reklama

Gazpacho

Chłodnik można posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 3-4

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1/2 długiego ogórka lub 2 małe ogórki
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1/4 strąka żółtek papryki
  • mały kawałek papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 kromki białego chleba
  • sól
  • pieprz

Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Papryczkę chili pokrój w talarki. Ogórek obierz, przekrój na pół, łyżeczką usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę. Z chleba odetnij skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą. Żółtą paprykę pokrój w kostkę. Czerwoną paprykę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w temp. 200°C. Gorącą paprykę włóż do foliowej torebki, zakręć i odłóż na ok. 10 min. Gdy już przestygnie, usuń skórkę i pokrój w kostkę.

Reklama

Do garnka włóż pomidory, czerwoną paprykę, ogórek (2-3 łyżki odłóż), cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczywo. Wlej oliwę, sok oraz ocet winy. Zmiksuj blenderem na mus. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gazpacho przelej do miseczek, posyp odłożonymi warzywami.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy