Gazpacho
Składniki
- połówka czerwona papryka
- ocet winny
- 3 sztuki pomidor
- połówka zielona papryka
- ogórek
- 1 ząbek czosnek
- 4 łyżki grzanki czosnkowe
- sól, pieprz
- kilka listków świeża bazylia
- cebula
- 0,5 l przecier pomidorowy
3 min
3-4 osób
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Ogórki pokroić. Wszystkie warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i octem winnym, wymieszać.
Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Po zmacerowaniu do warzyw dodać przecier pomidorowy i wszystko zmiksować. Zupę doprawić do smaku.
Podawać z listkami bazylii i grzankami czosnkowymi.