Przygotowanie:
Natrzyj gęś solą morską, a potem przyprawą korzenną. Zetrzyj skórkę z 3 mandarynek i natrzyj nią gęś.
Do środka włóż suszone śliwki oraz obrane ze skórki mandarynki plus dwie mandarynki z powtykanymi w skórkę goździkami. Resztę owoców też nabij goździkami i zachowaj na później.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Roztop masło i pędzelkiem posmaruj gęś. Na dno naczynia żaroodpornego połóż kratkę metalową. Ułóż gęś.
Piecz ją 40 minut, przewróć na drugą stronę i znów piecz 40 minut. Wylej gorący tłuszcz z naczynia. Połóż gęś piersiami do góry i piecz jeszcze przez ponad półtorej godziny. Dodaj mandarynki. Wyjmij owoce z gęsi. Podawaj z sosem śliwkowym lub korzennym.
Zobacz także: