Gęś z chrupiącą skórką
Pyszna i chrupiąca.
![Gęś z chrupiącą skórką](https://i.iplsc.com/00063KT32CL05QBD-C322-F4.webp)
Składniki
- 1 wypatroszona gęś (ok. 4,5 kg)
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 torebka przyprawy korzennej
- 1 opakowanie goździków (10 g)
- 5 suszonych śliwek
- 700 g mandarynek
- 50 g masła
Przygotowanie:
Natrzyj gęś solą morską, a potem przyprawą korzenną. Zetrzyj skórkę z 3 mandarynek i natrzyj nią gęś.
Do środka włóż suszone śliwki oraz obrane ze skórki mandarynki plus dwie mandarynki z powtykanymi w skórkę goździkami. Resztę owoców też nabij goździkami i zachowaj na później.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Roztop masło i pędzelkiem posmaruj gęś. Na dno naczynia żaroodpornego połóż kratkę metalową. Ułóż gęś.
Piecz ją 40 minut, przewróć na drugą stronę i znów piecz 40 minut. Wylej gorący tłuszcz z naczynia. Połóż gęś piersiami do góry i piecz jeszcze przez ponad półtorej godziny. Dodaj mandarynki. Wyjmij owoce z gęsi. Podawaj z sosem śliwkowym lub korzennym.
Zobacz także: