Gęś dokładnie umyj na zewnątrz i w środku. Osusz papierowym ręcznikiem, a następnie posyp solą i pieprzem. Przyprawy dokładnie wetrzyj w skórę.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i podziel na małe kawałki. Przełóż je do miski, dodaj przekrojone na pół śliwki oraz goździki. Skrop sokiem z cytryn,wymieszaj i odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu. Napełnij gęś połową przygotowanego nadzienia zaszyj i ułóż w brytfannie. Polej ją winem.
Włóż gęś do rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę. Przez pierwsze 2 godziny, co 20-30 minut podlewaj ją sosem powstającym z pieczenia. Zwróć uwagę, aby za bardzo się nie przypiekła (w razie czego przykryj ją folią aluminiową). Po dwóch godzinach dodaj resztę owoców. Jeśli wcześniej nie było takiej potrzeby, to teraz okryj gęś folią i piecz jeszcze godzinę. Zdejmij folię na ostatnie 15 minut, żeby gęś się mocno zarumieniła.
Zobacz także: