Gęsie nóżki confit z modrą kapustą
Wyjątkowe danie na specjalne okazje. Polecamy przepis na gęsie udka z pyszną, modrą kapustą.

Składniki
- 4 udka gęsie
- 2 l smalcu gęsiego lub oleju
- czosnek
- sól
- pieprz
- tymianek
no modrą kapustę
- kapusta czerwona
- olej
- 2 cebule czerwone
- suszona lub mrożona żurawina
- miód
- sól
- pieprz
Przepis pochodzi z 340. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Udka natrzeć marynatą z oleju, roztartego czosnku i przypraw. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Kapustę pokroić jak na bigos. W garnku rozgrzać olej, zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dorzucić kapustę. Wymieszać. Podlać wodą. Na koniec dodać żurawinę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, doprawiając miodem, solą i pieprzem.
Zamarynowane udka przełożyć do gęsiarki i zalać olejem w ten sposób, by były całkowicie zanurzone. Piec przez 3 godziny w temp. 120 st. C. Udko jest gotowe, gdy mięso swobodnie odchodzi od kości, ale przed podaniem trzeba je wyłowić z tłuszczu i zapiec w piekarniku pod grillem.