Reklama

Reklama

Gęsie udka z brukselką i ziemniakami

Listopad to sezon na najsmaczniejszą gęsinę. O jej tłuszczu mówi się, że to "zdrowe kalorie", a smak najlepiej podkreśla majeranek i kminek.

Składniki na 4 porcje

  • 4 średnie udka gęsie
  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 500 g brukselki
  • 2 żółtka
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 50 g wędzonego boczku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek

Przygotowanie:

Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, solą i majerankiem.Przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i pieczemy w 200ºC ok. 90 minut. Co jakiś czas polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem. 

Ziemniaki i przekrojone na pół brukselki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, doprawiamy gałką muszkatołową i solą, mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 16 porcji. Pieczemy w 200ºC ok. 15 minut.

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Łączymy z brukselką. 

Sos po upieczonych udkach zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Na talerz wykładamy udko, które polewamy sosem, porcję ziemniaków i brukselkę.

Zobacz także:

Reklama

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy