Gęsie udka z brukselką i ziemniakami
Listopad to sezon na najsmaczniejszą gęsinę. O jej tłuszczu mówi się, że to "zdrowe kalorie", a smak najlepiej podkreśla majeranek i kminek.
Przygotowanie:
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, solą i majerankiem.Przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i pieczemy w 200ºC ok. 90 minut. Co jakiś czas polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Ziemniaki i przekrojone na pół brukselki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, doprawiamy gałką muszkatołową i solą, mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 16 porcji. Pieczemy w 200ºC ok. 15 minut.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Łączymy z brukselką.
Sos po upieczonych udkach zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Na talerz wykładamy udko, które polewamy sosem, porcję ziemniaków i brukselkę.
Zobacz także: