Gęsty? Gorący? Gulasz!
Kawałki mięsa albo ryb. A może same warzywa? Dodaj przyprawy i duś cierpliwie. Smacznego!
Składniki na 4-6 porcji: 40-60 dag wołowiny zrazowej, 1/2 szklanki śmietany, 25 dag pieczarek, 3-4 liście laurowy, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 50 ml szklanki białego wytrawnego wina, 1 czerwona papryka, 1-2 łyżki mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka.
Paprykę umyć, starannie oczyścić, pokroić na małe kawałki. Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem. Pokroić na dość dużą kostkę. Oprószyć przyprawami i mąką. Mieszając, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Skropić lekko wodą.
Do mięsa dodać liście laurowe, pokrojoną paprykę i ziarna ziela angielskiego. Dusić do miękkości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki, jeśli są małe, na połówki. Posolić, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa pod koniec duszenia.
Łyżkę mąki wymieszać ze śmietaną, wlać do mięsa. Gdy będzie już miękkie, zagotować. Dodać wino i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Podawać z kluseczkami oraz surówką z kwaszonej kapusty.
Składniki na 4 porcje: 80 dag wieprzowiny, 2 cebule, 1 łyżka mąki, 1 papryka, 2 łyżki koncentr. pomidorowego, 2 łyżki musztardy, 100 ml czerwonego wina, 2 szklanki bulionu, 1/2 szkl. śmietany 18%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek , 3-4 łyżki oleju.
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Paprykę oczyścić, pociąć na kawałki. Na oleju porcjami smażyć mięso i cebulę, przekładać do rondla. Oprószyć mąką, przesmażyć, zalać bulionem.
Następnie dolać wino, dodać musztardę i koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować. Dodać paprykę i tymianek, zmniejszyć płomień. Gulasz doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i tartą gałką muszkatołową. Dusić ok. 30 minut. Następnie dodać śmietanę, wymieszać, podgrzewać jeszcze 5 minut, jeśli trzeba doprawić.
Składniki na 4 porcje: 60 dag mielonego mięsa, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 1 szklanka bulionu, 2 mięsiste pomidory, 1 czerwona papryka, 1 szklanka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, cynamon, mielony imbir, 1-2 garście rodzynek, 1 łyżeczka octu balsamicznego.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mielone mięso, przesmażyć mieszając. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
Pomidory sparzyć, obrać, pociąć w kostkę. Paprykę dokładnie oczyścić, pokroić w kostkę lub w paski. Na oleju przesmażyć paprykę, dodać pomidory, ocet balsamiczny, posypać imbirem i cynamonem.
Dodać bulion i przecier, wymieszać. Połączyć z mięsem, zagotować, dodać rodzynki, doprawić.
Składniki na 4 porcje: 60-80 dag ryby - gatunek według uznania, mogą być mieszane, 2 duże marchewki, 40 dag pieczarek, 10 dag masła, 1 duża cebula, sól, pieprz, sok świeżo wyciśnięty z 1 cytryny, 750 ml wody, 2 łyżki mąki pszennej, kilka gałązek świeżego koperku lub natki pietruszki do dekoracji.
Ryby oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić w małą kostkę. Marchewki obrać pociąć w plasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub w paski. Razem przesmażyć na maśle, zalać wodą, doprawić i gotować do miękkości marchewki.
Po tym czasie dodać rybę i gotować ok. 10 minut. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zagęścić gulasz. Podawać np. z makaronem.