Gicz cielęca
Przysmak kuchni włoskiej - duszona gicz cielęca.
Składniki na 4 porcje: ok. 1 kg giczy cielęcej pokrojonej w poprzek na dwucentymetrowe plastry, 3-4 łyżki mąki pszennej, 2 średnie cebule, 3 średnie marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 1 ząbek czosnku, ½ szklanki białego wytrawnego wina, ½-¾ l bulionu warzywnego, 1 szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki, ½ szklanki białej fasoli (wcześniej namoczonej i ugotowanej lub z puszki), 2 listki laurowe, olej do smażenia, sól i pieprz.
Przygotowanie
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w mące. Obrane i umyte marchewki pokrój w talarki. Cebulę drobno posiekaj. Łodygi selera umyj, pokrój w talarki. W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, obsmaż z obu stron do zrumienienia. Wyjmij i przełóż na talerz.
Do garnka z tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pokrojone marchewki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy, mieszając smaż ok. 5 min.
Wlej wino, podgrzewaj, aż częściowo odparuje. Dodaj bulion oraz przecier pomidorowy, listki laurowe, podgrzej. Gdy zacznie się gotować, włóż podsmażone mięso, duś na małym ogniu, pod przykryciem 60-90 min (mięso musi być miękkie). Na 5-10 min przed końcem gotowania dodaj fasolę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
04/2016 Świat i ludzie