Gofry bez mąki

Składniki
- ¾ szklanki łuskanego słonecznika
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 małe jabłko
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2–3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika i wiórków kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i syrop klonowy. Połączyć mokre składniki z suchymi. Wymieszać. W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta, delikatnie je napowietrzając. Piec gofry w mocno nagrzanej tortownicy po 5 minut na największej mocy. Moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem, marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"

Zobacz także: