Reklama

Gofry czekoladowe

Czas przyrządzenia: 15 minut

Składniki

  • 40 g kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 g sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 g cynamonu mielonego
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 50 g cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 60 g masła
  • 250 ml mleka

Przygotowanie:

1. W misce połącz: kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Wlej mleko i rozpuszczone masło, wymieszaj i odstaw na 5 minut. 

2. Do masy dodaj oddzielone od białek żółtka i czekoladę (pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce). 

3. Z białek i cukru ubij sztywną pianę, połącz z masą i delikatnie wymieszaj. 

4. Tak przygotowaną masę piecz (około 5 minut) w rozgrzanej gofrownicy do momentu uzyskania pożądanej chrupkości. 

5. Gofry podawaj ciepłe z bitą śmietaną, sosem czekoladowym, konfiturą truskawkową lub świeżymi owocami. 
Zobacz także:

Reklama


Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: gofry | desery
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy