Reklama

Gołąbki w różnych odsłonach. Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz

Gołąbki to typowa potrawa w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Bardzo chętnie zajadamy się nimi w Polsce. W liście kapusty można zawinąć różnorodne farsze. Tradycyjnie składają się na nie: mielone mięso wieprzowe i ryż. Wśród innych dodatków znajdują się też: cebula, grzyby oraz różnorodne przyprawy.

Klasyczne gołąbki z przepisu Ewy Wachowicz

Na samym początku podzielę się przepisem na tradycyjne gołąbki - zalewane żurkiem, a więc przygotowywane nieco inaczej, niż takie, które podlewa się bulionem. Dzięki tej metodzie danie nabiera ciekawego smaku, a sos powstały z gotowania jest też gotowym dodatkiem.

Składniki

  • 1 główka kapusty zwykłej lub włoskiej
  • 400 g wieprzowiny bez kości
  • 400 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka żuru
  • sól
  • pieprz

Zobacz również: Ewa Wachowicz poleca szybkie przepisy na bazie makaronu

Reklama

Przygotowanie:

W osolony wrzątek wrzucić główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielonych liści. Gotować przez 30 minut. Powoli i delikatnie odciąć liść po liściu, z każdego ostrym nożykiem usunąć twarde części.

Na patelnię wlać oliwę, wsypać ryż. Gdy się zeszkli, zalać wodą (3 szklanki), posolić i gotować na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę i dostatecznie zmięknie.

Na dużej patelni stopić masło i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szybko usmażyć na złotobrązowy kolor - w gołąbkach cebula musi być dobrze zrumieniona, a nie jedynie uduszona, bo to ona nadaje im dobry smak. Do cebuli wrzucić drobno pokrojony czosnek, podsmażyć. Mięso zmielić. Dodać usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość połączyć z ryżem, doprawić solą i pieprzem.

Na każdy liść nałożyć garść masy ryżowo-mięsnej i uformować średniej wielkości gołąbki (wychodzi około 15). Dno gęsiarki wymościć czterema kapuścianymi liśćmi, następnie szczelnie ułożyć gołąbki, przykryć trzema liśćmi i zalać śmietaną połączoną z żurem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około półtorej  godziny. Podawać z sosem powstałym w trakcie pieczenia.

Zobacz również: Co na obiad? Sycące zupy dla całej rodziny

Gołąbki z kaszanką

Przygotowanie gołąbków często wymaga poświęcenia oraz czasu. Jeśli jednak wykorzystamy do ich wykonania całą główkę kapusty, to możemy za jednym razem zrobić kilkanaście gołąbków. Jeśli chcecie skrócić czas przygotowania, to możecie sięgnąć po "gotowy farsz", za jaki można uznać kaszankę. Jeśli do tej pory nie próbowaliście gołąbków w takiej odsłonie, to ich smak na pewno was pozytywnie zaskoczy.

Składniki

  • główka kapusty włoskiej
  • ½ kg kaszanki
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Składniki Do podania

  • kapusta kiszona

Składniki Dodatkowo

  • bulion do podlania gołąbków

Przygotowanie:

Kapustę włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i blanszować przez 1-2 minuty. Następnie kolejno oddzielić liście, przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W razie potrzeby odkroić zgrubiałe części.

Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć tak długo, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojoną kaszankę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Kaszankę nałożyć na liście kapusty i zrobić gołąbki. Umieścić w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem, na wierzchu ułożyć liście, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Podawać na kapuście kiszonej (można ją lekko podgotować).

Zobacz również: Chleb w jajku. Przysmak dzieciństwa na śniadanie lub kolację

Ewa Wachowicz poleca gołąbki ziemniaczane

Jak wspominałam wcześniej, farsz do gołąbków najczęściej oparty jest na kaszy (jęczmiennej lub gryczanej) oraz mięsie. Nie musi tak jednak być. Poniżej podaję przepis na gołąbki ziemniaczane.

Składniki

  • kapusta włoska
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny lub mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • bulion jarzynowy

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować, wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkami, kaszą manną lub mąką i przyprawami.

Kapustę obgotować w osolonej wodzie, by zmiękła. Oderwać liście, nożem delikatnie odciąć twarde części. Tak przygotowane nadziać farszem ziemniaczanym, nakładając 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie złożyć gołąbki, uważając przy tym, by farsz nie wypłynął. Dno rondla lub gęsiarki wyłożyć liśćmi. Ułożyć gołąbki - w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Przykryć kolejnymi liśćmi. Piec w temp. 180 st. C lub dusić przez ok. 40 minut pod przykryciem (z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu lub wody). Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym, ew. z podsmażoną cebulką i zrumienionym boczkiem.

Gołąbki są w Polsce bardzo popularne, ale mało kto decyduje się na przygotowanie ich w niestandardowy sposób. Mam nadzieję, że wykorzystacie powyższe przepisy i przypadną wam one do gustu.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz | Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy