Gołąbki w różnych odsłonach. Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz poleca przepisy na gołąbki
Ewa Wachowicz poleca przepisy na gołąbkiarchiwum prywatne

Klasyczne gołąbki z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki

  • 1 główka kapusty zwykłej lub włoskiej
  • 400 g wieprzowiny bez kości
  • 400 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka żuru
  • sól
  • pieprz
Niemcy: Niewidomi rodzice dziecka widzącego Deutsche WelleDeutsche Welle
Zamiast bulionu można użyć żurku
Zamiast bulionu można użyć żurkuarchiwum prywatne

Gołąbki z kaszanką

Gołąbki z kaszanką zaskoczą gości
Gołąbki z kaszanką zaskoczą gościarchiwum prywatne

Składniki

  • główka kapusty włoskiej
  • ½ kg kaszanki
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Do podania

  • kapusta kiszona

Dodatkowo

  • bulion do podlania gołąbków
Gołąbki z kaszanką, czyli tradycyjne danie w nowej odsłonie
Gołąbki z kaszanką, czyli tradycyjne danie w nowej odsłoniearchiwum prywatne

Ewa Wachowicz poleca gołąbki ziemniaczane

Gołąbki można nafaszerować również ziemniakami
Gołąbki można nafaszerować również ziemniakamiarchiwum prywatne

Składniki

  • kapusta włoska
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny lub mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • bulion jarzynowy