Ewa Wachowicz: Szybkie obiady na bazie makaronu
Makarony - obok pizzy to podstawa kuchni włoskiej. Polacy również bardzo je lubią. Często sięgamy po nie, gdy chcemy przygotować obiad na szybko. Zaproponuję wam kilka przepisów z makaronem w roli głównej. Będzie prosto, szybko i smacznie.
Na samym początku klasyk z kuchni włoskiej - Spaghetti aglio, olio e peperoncino. To coś dla tych, którzy lubią proste potrawy i... czosnek!
Przygotowanie:
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić spaghetti i ugotować al dente - czas sprawdzić na opakowaniu. Czosnek pokroić w kostkę. Papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek. Wymieszać i lekko podsmażyć.
Dodać ostrą papryczkę i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Uważać, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki. Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Wymieszać - aromatyczna oliwa powinna pokryć cały makaron. Na talerzu posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz również: Karnawałowe słodkości. Przygotuj zamiast pączków na tłusty czwartek
Zobacz również: Ziemniaki jako dodatek i samodzielne danie. Sprawdź proste przepisy
Kolejną propozycją będzie makaron z brokułami. Prosty, szybki oraz zdrowy pomysł na obiad. Jeśli macie ochotę na ciekawy sposób, by wykorzystać brokuły, to na pewno przypadnie wam do gustu.
Przygotowanie:
Na wrzątek wrzucić różyczki brokułu i gotować bez przykrycia przez około siedem minut. Brokuły powinny być wystarczająco miękkie, ale jędrne jednocześnie. Zahartować w zimnej wodzie i odcedzić je na sitku. Po przestudzeniu można je drobniej pokroić i umieścić w misce.
Na patelnię dodać masło i na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli wrzucić ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i smażyć już tylko ok. jednej minuty. Do cebuli z czosnkiem dolać śmietanę i wkruszyć ser cheddar zostawiając go trochę na posypanie gotowej potrawy. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Podgrzewać aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do sosu. Delikatnie wymieszać i dodać różyczki brokułu. Posypać resztką startego sera.
O tej porze roku nie mamy odpowiednio dobrych, świeżych pomidorów. Latem zrobiłam jednak przecier, dzięki czemu mogę go wykorzystać do przygotowania zupy pomidorowej albo wzbogacenia nim makaronu. Jeśli macie taki produkt, to wykorzystajcie go właśnie teraz. Z powodzeniem też kupicie dobrej jakości passatę w wybranych sklepach spożywczych. Poniżej przepis na makaron z sosem pomidorowym.
Opis przygotowania:
Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, wrzucić pokrojony na plasterki czosnek. Podsmażyć, uważając, by się nie przypalił. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić roztartą w dłoniach bazylią. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do sosu. Skropić odrobiną oliwy. Delikatnie wymieszać i od razu podawać. Posypać startym serem, udekorować listkami bazylii.
Zobacz również: Sałatka Jennifer Aniston. Aktorka znalazła przepis na wieczną młodość?
Danie z makaronem sprawdza się jako szybki obiad, ale nie tylko. Można przygotować je wcześniej w domu i zabrać ze sobą do pracy albo na wycieczkę. Taki posiłek można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poniżej przepis na makaron "na wynos".
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dodać posiekany czosnek, wymieszać i podsmażyć. Dorzucić drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek).
Makaron odcedzić. Przełożyć na patelnię z cebulą, czosnkiem i chili. Dorzucić szpinak, przyprawić pieprzem. Przełożyć do pojemnika, na wierzchu ułożyć plastry wędzonego łososia. Posypać prażonymi płatkami migdałów (jeśli to możliwe płatki zapakować oddzielnie). Jeść na zimno lub podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Jeśli macie ochotę na makaron, ale jesteście na diecie, to proponuję przygotowanie takiego gryczanego z dodatkiem suszonych pomidorów.
Przygotowanie:
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).
Czosnek i suszone pomidory pokroić w kostkę, ewentualnie pomidory w paseczki. Można też dać suszone pomidory w oliwie. Na patelnię wlać oliwę i gdy lekko się rozgrzeje, wrzucić pokrojony czosnek. Podsmażyć cały czas mieszając. Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu - tak, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki. Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Wymieszać, by aromatyczny sos pokrył cały makaron. Przełożyć na półmisek, posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i tartym parmezanem.
Moi drodzy, wielu osobom wydaje się, że makaron jest niezdrowy i wysokokaloryczny. To jednak nie do końca prawda, bo wszystko zależy od tego, w jaki sposób i z jakimi dodatkami go przygotujemy. Ważne też, by gotować makaron al dente - my, Polacy, mamy bowiem tendencję do “przegotowywania". Tak naprawdę może być bardzo zdrowo i smacznie oraz pożywnie. Mam nadzieję, że powyższe propozycje sprawdzą się w waszym domowym menu!