Gołąbki w sosie musztardowym
Składniki
- 1 kapusta włoska
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, cukier, pieprz
- olej
na sos:
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż (przez ok. 12 minut), tak by nie był całkowicie miękki.
2. Z kapusty wytnij głąb. Podziel warzywo na liście i każdy sparz posłodzonym oraz osolonym wrzątkiem.
3. Pokrojoną cebulkę podsmaż na oleju. Dodaj posiekany czosnek. Przełóż do miski i dodaj mięso, musztardę, ryż oraz przyprawy, wyrób.
4. Z liści wytnij rdzenie. Nałóż łyżkę farszu i zwiń. Każdy z gołąbków owiń boczkiem, a następnie podsmaż je na oleju. Ułóż na dnie naczynia do zapiekania kilka liści kapusty, a na nich gołąbki. Polej bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok. 40 minut.
5. Połącz wszystkie składniki na sos i dodaj do niego trochę płynu z gołąbków. Wymieszaj wszystko dokładnie i wlej do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj jeszcze chwilę.
Zobacz również: