Przygotowanie:
Sprawdź, czy w filetach z dorsza nie ma ości i pokrój je na kawałki. Posól i popieprz. Wytnij z kapusty głąb i obgotuj ją. Zdejmij liście. Do ryby dodaj pokrojoną drobno cebulę, jajka, a następnie dopraw gałką muszkatołową i dokładnie wyrób.
Ugotuj soczewicę do miękkości, mieszając co pewien czas, bo łatwo ją przypalić. Oczyszczoną dynię pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na maśle.
Na rozłożony liść kapusty nałóż farsz rybny. Zawiń.
Ułóż gołąbki w garnku i zalej wodą, tak, by ledwo je zakrywała. Gotuj na niedużym ogniu przez około godzinę. Do ugotowanej soczewicy dodaj dynię, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerze nałóż najpierw soczewicę z dynią, a potem gołąbka. Udekoruj szczypiorkiem lub koperkiem.
Zobacz także: