Gołąbki z grzybami w pomidorach
Podajmy z puree z ziemniaków.
1. Grzyby namaczamy w wodzie, gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i siekamy. Pomidory przekładamy do miski i miksujemy.
2. Z kapusty ostrym nożem wykrawamy głąb i wkładamy ją do gotującej się, osolonej wody. W trakcie gotowania odrywamy liście i wyjmujemy na talerz - powinno ich być 20. Studzimy.
3. Kaszę gotujemy w 600 ml bulionu. Kiedy będzie miękka, studzimy. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy do kaszy razem z jajem, grzybami, natką pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, żeby składniki się połączyły.
4. Na każdy liść nakładamy porcję nadzienia i, zwijając brzegi do środka, formujemy gołąbki. Każdy obwiązujemy sznurkiem. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wkładamy gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 40 minut. Pod koniec dodajemy pomidory, doprawiamy pieprzem, solą, cukrem. Odparowujemy nadmiar płynu, by sos zgęstniał.