Gołąbki z kaszą
Ugotuj kaszę. Cebulę obierz, posiekaj, zrumień na oleju.
Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do lekko osolonego wrzątku. Sparz, wyjmij, oddziel liście, pościnaj zgrubiałe nerwy. Kaszę odcedź i połącz z cebulą, dopraw majerankiem, solą, pieprzem. Farsz nałóż na liście. Brzegi liści załóż do środka, całość zwiń w gołąbki. Ciasno ułóż je w dużym garnku. Zalej połową wywaru i duś na małym ogniu.
Zrób sos: w rondelku stop masło, dodaj mąkę, zasmaż, nie rumieniąc. Rozrób resztą wywaru. Dodaj koncentrat, grzej, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków pod koniec duszenia.