Gołąbki z kaszą
Składniki
składniki na sześc porcji:
- 1,5 szklanki wywar warzywny
- 2 sztuki cebula
- 30 dag kasza drobna
- 1 łyżeczka mąka
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- sól
- 1 mała główka kapusta biała lub włoska
- majeranek
- 2 łyżki olej
- 1 łyżka masło
- świeżo mielony biały pieprz
5-6 osób
Ugotuj kaszę. Cebulę obierz, posiekaj, zrumień na oleju.
Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do lekko osolonego wrzątku. Sparz, wyjmij, oddziel liście, pościnaj zgrubiałe nerwy. Kaszę odcedź i połącz z cebulą, dopraw majerankiem, solą, pieprzem. Farsz nałóż na liście. Brzegi liści załóż do środka, całość zwiń w gołąbki. Ciasno ułóż je w dużym garnku. Zalej połową wywaru i duś na małym ogniu.
Zrób sos: w rondelku stop masło, dodaj mąkę, zasmaż, nie rumieniąc. Rozrób resztą wywaru. Dodaj koncentrat, grzej, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków pod koniec duszenia.