Gołąbki z łososiem

Nietypowa wariacja na temat popularnych gołąbków.

Podstawą rybnych gołąbków jest włoska kapusta
Podstawą rybnych gołąbków jest włoska kapusta123RF/PICSEL

Składniki

  • 50-80 dag filetów z łososia (bez skóry),
  • 1 główka włoskiej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 1/2 litra bulionu warzywnego lub rybnego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 200 ml wytrawnego białego wina,
  • 2 cytryny,
  • ziarna czerwonego pieprzu,
  • sól, biały pieprz,
  • natka pietruszki

Przygotowanie

1. Filet opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na pół godziny do lodówki. Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na złoty kolor. Dodać wino i zagotować. Wsypać posiekaną natkę.

2. Liście kapusty oddzielić, wybrać najładniejsze i wrzucać na osolony wrzątek. Po kilku minutach wyjmować i ścinać grube "nerwy". Po wystudzeniu rozsmarować na liściach cebulę z winem i natką, na wierzchu układać kawałki łososia.

3. Zwijać kapustę w gołąbki. Ułożyć w garnku na kilku pozostałych liściach, zalać gorącym bulionem i krótko (maksymalnie 10 minut) obgotować. Udekorować plasterkami cytryny, pozostałą natką pietruszki i ziarenkami czerwonego pieprzu.

Zobacz także:

Ziemniaki hasselback z udkami kurczaka (Ipla/Polsat)
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas