Nietypowy sposób na gołąbki
Nietypowa wariacja na temat popularnych gołąbków.
Przygotowanie
1. Filet opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na pół godziny do lodówki. Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na złoty kolor. Dodać wino i zagotować. Wsypać posiekaną natkę.
2. Liście kapusty oddzielić, wybrać najładniejsze i wrzucać na osolony wrzątek. Po kilku minutach wyjmować i ścinać grube "nerwy". Po wystudzeniu rozsmarować na liściach cebulę z winem i natką, na wierzchu układać kawałki łososia.
3. Zwijać kapustę w gołąbki. Ułożyć w garnku na kilku pozostałych liściach, zalać gorącym bulionem i krótko (maksymalnie 10 minut) obgotować. Udekorować plasterkami cytryny, pozostałą natką pietruszki i ziarenkami czerwonego pieprzu.
Zobacz także: