Gołąbki z łososiem
Nietypowa wariacja na temat popularnych gołąbków.
Składniki
- 50-80 dag filetów z łososia (bez skóry),
- 1 główka włoskiej kapusty,
- 2 cebule,
- 1/2 litra bulionu warzywnego lub rybnego,
- 4 łyżki oliwy,
- 200 ml wytrawnego białego wina,
- 2 cytryny,
- ziarna czerwonego pieprzu,
- sól, biały pieprz,
- natka pietruszki
Przygotowanie
1. Filet opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na pół godziny do lodówki. Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na złoty kolor. Dodać wino i zagotować. Wsypać posiekaną natkę.
2. Liście kapusty oddzielić, wybrać najładniejsze i wrzucać na osolony wrzątek. Po kilku minutach wyjmować i ścinać grube "nerwy". Po wystudzeniu rozsmarować na liściach cebulę z winem i natką, na wierzchu układać kawałki łososia.
3. Zwijać kapustę w gołąbki. Ułożyć w garnku na kilku pozostałych liściach, zalać gorącym bulionem i krótko (maksymalnie 10 minut) obgotować. Udekorować plasterkami cytryny, pozostałą natką pietruszki i ziarenkami czerwonego pieprzu.
Zobacz także: