Gołąbki z serem typu feta i papryką
Gołąbki możesz zrobić z różnym farszem, ale dobrze, jeśli jego składniki są zmielone. Na nadzienie dobrze sprawdza się też np. kasza.
Przygotowanie:
Dopraw mięso solą i pieprzem. 2. Zblenduj umyte pomidory. 3. Obgotuj kapustę, wytnij głąb, a potem zdejmij miękkie liście. 4. Kilka liści połóż na dno garnka. Wyłóż na nie pomidory. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj trochę wody. 5. Pokrój w drobną kostkę cebulę. Razem z jajkami wymieszaj ją z mięsem. Dodaj ugotowany al dente ryż. Dokładnie wyrób. 6. Pokrojoną w kostkę paprykę i marchew podsmaż na złoto. Dodaj do garnka 7. Rozłóż duży liść kapusty. Nałóż farsz i zawiń. Układaj gołąbki ciasno w garnku. 8. Gotuj ok. 2 godzin na małym ogniu. Już na talerzu posyp je pokruszoną fetą. Smacznego!
Zobacz także: