Reklama

Gomasio - sól sezamowa

Gomasio to bardzo prosta w przygotowaniu sól sezamowa. Ta aromatyczna przyprawa powstaje dzięki połączeniu soli i sezamu i wyjątkowo smacznie komponuje się z pieczywem i awokado.

Składniki

  • 10 łyżek - sezamu niełuskanego
  • 1 łyżka - soli himalajskiej

Składniki do podania

  • pieczywo
  • awokado
  • sok z cytryny
  • pomidorki koktajlowe

Przepis pochodzi z 400. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Sól uprażyć na suchej patelni. Dodać sezam, wymieszać i na małym ogniu prażyć przez 10 minut. Utrzeć w moździerzu. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Używać jako przyprawy do potraw. 

 Z awokado usunąć pestkę, łyżką wyjąc miąższ. Pokroić w plastry i ułożyć na pieczywie. Skropić sokiem z cytryny i przyprawić gomasio. Obok ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy