Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Kto nie marzy o gorącej, gęstej czekoladzie gdy za oknem zimno i ponuro?

Do czekolady warto dodać szczyptę soli, żeby nie wydawała się zbyt słodka. Można dodać również łyżeczkę whisky
Do czekolady warto dodać szczyptę soli, żeby nie wydawała się zbyt słodka. Można dodać również łyżeczkę whisky123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30-36 proc.
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Przygotować bitą śmietanę: dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puch, dodając porcjami przesiany cukier puder. Ubijanie zacząć od najniższych obrotów, stopniowo je zwiększając. Nie należy śmietanki ubijać zbyt długo, bo się zwarzy. 

2. Mleko zagotować ze śmietanką, dodać kakao i połamaną na kawałki czekoladę, dokładnie wymieszać, grudki ew. przecedzić przez sitko. 

3. Czekoladę rozlać do filiżanek, każdą udekorować kleksem bitej śmietany.

Zobacz także:


Trufle z gorzkiej czekoladyStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?