Góralska zupa

Tradycyjna kwaśnica, której smak przeniesie cię pod Tatry.

Warto dodać do kwaśnicy liść laurowy
Warto dodać do kwaśnicy liść laurowy123RF/PICSEL

Grzyby zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj.

Obierz włoszczyznę, zalej 3 szklankami wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut. Wrzuć pokrojone żeberka i gotuj, aż będą miękkie. 

W rondlu na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kapustę. Wlej wywar z warzyw i grzybów. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w paseczki grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Przed podaniem zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zobacz także:

Oksytocyna: Hormon o niezwykłych właściwościachInteria.tv
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas