Reklama

Gra smaków

Szachy i kostka Rubika to nie tylko łamigłówki pozwalające ćwiczyć umysł, ale też wspaniała inspiracja do tworzenia nowych oryginalnych dań.

Sałatka "Rubik"

Sałatkę "Rubik" można przygotować w wersji owocowej lub warzywnej (z dodatkiem np. sera feta). Najważniejsze, aby owoce dało się pokroić w kostkę, z której złożymy później "kostkę Rubika". Sałatki w wersji warzywnej możemy podawać z sosem winegret.

Składniki:

Mango,

2 kiwi

2 banany

Grapefruit

Pomarańcza

Sok z połowy cytryny

Łyżeczka miodu

Opcjonalnie: esencja waniliowa

Cynamon i anyżek do dekoracji

Owoce pokroić w kostkę, ułożyć 3 warstwach po 9 kostek. Z miodu i soku  z cytryny przygotować sos, można dodać kroplę esencji waniliowej.

Ciasto szachownica

  Składniki:

225 g masła

Opakowanie cukru waniliowego

125 g cukru

4 jajka

2 łyżki miodu

300 g mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml + 4 łyżki mleka

30 g kakao

225 g śmietany kremówki

1 łyżeczka cukru pudru

200 g gorzkiej czekolady

15 g tłuszczu kokosowego

30 g białej czekolady

Reklama


Masło, cukier waniliowy i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać miód. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z 100 ml mleka. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej połowy wmieszać kakao i 3-4 łyżki mleka. Każde z ciast piec w posmarowanej masłem i wysypanej mąką okrągłej formie w temp. 175 st. C przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut, uwolnić z formy. Ze środka blatów ciasta wyciąć najpierw krążki o średnicy 8 cm. A następnie o średnicy 16 cm (koncentrycznie).

Krążki ponownie złożyć, ale tak aby w środkowym kręgu zamienić  jasne i ciemne ciasto.

Ciemną czekoladę posiekać. 100 g śmietany i tłuszcz kokosowy podgrzać, rozpuścić w tym czekoladę, lekko przestudzić i nałożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Białą czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i dekorować ciasto.  55 g śmietany ubić z cukrem pudrem i podawać z ciastem.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama