Gra smaków
Szachy i kostka Rubika to nie tylko łamigłówki pozwalające ćwiczyć umysł, ale też wspaniała inspiracja do tworzenia nowych oryginalnych dań.
Sałatkę "Rubik" można przygotować w wersji owocowej lub warzywnej (z dodatkiem np. sera feta). Najważniejsze, aby owoce dało się pokroić w kostkę, z której złożymy później "kostkę Rubika". Sałatki w wersji warzywnej możemy podawać z sosem winegret.
Składniki:
Mango,
2 kiwi
2 banany
Grapefruit
Pomarańcza
Sok z połowy cytryny
Łyżeczka miodu
Opcjonalnie: esencja waniliowa
Cynamon i anyżek do dekoracji
Owoce pokroić w kostkę, ułożyć 3 warstwach po 9 kostek. Z miodu i soku z cytryny przygotować sos, można dodać kroplę esencji waniliowej.
Składniki:
225 g masła
Opakowanie cukru waniliowego
125 g cukru
4 jajka
2 łyżki miodu
300 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml + 4 łyżki mleka
30 g kakao
225 g śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
15 g tłuszczu kokosowego
30 g białej czekolady
Masło, cukier waniliowy i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać miód. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z 100 ml mleka. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej połowy wmieszać kakao i 3-4 łyżki mleka. Każde z ciast piec w posmarowanej masłem i wysypanej mąką okrągłej formie w temp. 175 st. C przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut, uwolnić z formy. Ze środka blatów ciasta wyciąć najpierw krążki o średnicy 8 cm. A następnie o średnicy 16 cm (koncentrycznie).
Krążki ponownie złożyć, ale tak aby w środkowym kręgu zamienić jasne i ciemne ciasto.
Ciemną czekoladę posiekać. 100 g śmietany i tłuszcz kokosowy podgrzać, rozpuścić w tym czekoladę, lekko przestudzić i nałożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Białą czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i dekorować ciasto. 55 g śmietany ubić z cukrem pudrem i podawać z ciastem.