Granaty: Cudowne owoce
Są tacy, którzy uważają, że owoc, który skusił w raju Adama i Ewę to nie było jabłko, tylko granat. A naukowcy w licznych badaniach potwierdzają cudowne właściwości tego owocu.
Najstarsze uprawy granatów pochodzą sprzed 5 tysięcy lat przed naszą erą. Były znane w Persji i Mezopotamii. Starożytna medycyna chińska uważała sok z granatów za "eliksir życia", a Hipokrates zalecał spożywanie dziennie sześciu ziaren granatu, w celu podtrzymania sił witalnych. Według mitologii greckiej, bogini Afrodyta sprowadziła na Cypr granaty, które ponoć mają moc afrodyzjaków.
Współczesna nauka odkryła, że owoc ten zawiera ogromne ilości polifenoli (kilkukrotnie więcej niż zielona herbata czy czerwone wino). Te związki chemiczne mają ogromne znaczenie dla wspomagania organizmu w pozbywaniu się wolnych rodników. To oznacza, że spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Sok z granatów łagodzi problemy trawienne i znakomicie działa na skórę. Ponoć to właśnie jedzonym codziennie granatom zawdzięczała Kleopatra swoją urodę.
Granaty z pewnością służą kobietom. Dzięki dużej zawartości fitohormonów łagodzą objawy PMS i menopauzy. Regulują też ciśnienie krwi.
W soku z granatu jest kwas elagowy. Eksperci uważają go za silnie działającą substancję antyrakową - wspiera ona układ immunologiczny i chroni przed działaniem promieni UV.
I jak pięknie wyglądają jako ozdoba potraw! Aby w łatwy sposób wydobyć ziarenka granatu z łupin należy przekroić owoc w poprzek i drewnianą łyżką stukać w łupinkę, tak aby ziarenka wypadły.
Zobacz także:
Pieczona marchew z kuminem i syropem z granatów