Gratin ziemniaczane
Do tego dania możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z dnia poprzedniego.
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i ze skórką gotujemy 25 minut w niewielkiej ilości wody. Następnie przelewamy zimną wodą i obieramy.
Szparagi myjemy, obieramy i obcinamy końce. Groszek cukrowy myjemy. Zarówno szparagi, jak i groszek kroimy ukośnie w wąskie paski. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy nasiona i odkładamy na bok. Połówki kroimy w cienkie plasterki. Zioła myjemy i osuszamy. Pietruszkę siekamy, szczypiorek drobno kroimy.
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę o boku około 2 cm, łączymy z warzywami, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do żaroodpornej formy (o wymiarach 30 x 22 cm). Serek wiejski mieszamy z jajkami i ziołami, dobrze przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Małą formę na suflet (15 x 11 cm) natłuszczamy ½ łyżeczki masła. Wlewamy do niej połowę masy z serka i jajek. Drugą połowę miksujemy na puree razem z wydrążonymi gniazdami nasiennymi ogórków i wylewamy na zapiekankę.
Obie formy wsuwamy do piekarnika na środkową szynę i pieczemy około 40 minut w temperaturze 160°C (termoobieg, bez uprzedniego nagrzewania piekarnika).
Zapiekankę po upieczeniu smarujemy 1 łyżeczką masła i od razu zjadamy.
Przepis pochodzi z książki "Moja zielona dieta".
Zobacz także: