Gratin ziemniaczany

Idealny dodatek do obiadu.

Gratin ziemniaczany
Gratin ziemniaczany123RF/PICSEL

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • kilka listków szałwii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • 30 g parmezanu
  • tłuszcz do formy
  • szczypta gałki muszkatołowej
1 godz. 15 min
4 osoby

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Posypać listkami szałwii. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do śmietany, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać ziemniaki przygotowanym sosem. Posypać tartym parmezanem. Piec w 175 st. C przez 50 minut.

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowymPolsat
Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas