Greckie ravani
Grecy podają to ciasto z jogurtem naturalnym, by przełamać jego słodycz. Dobrym pomysłem jest obłożenie ravani kwaskowymi owocami, np. pomarańczą i granatem.
1. Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć. Skórkę otrzeć na drobnej tarce. Z owocu wycisnąć sok. Wodę zagotować w małym rondlu, dodać cukier, laskę cynamonu i goździki, otartą skórkę oraz sok. Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru (ok. 15 minut), wystudzić.
2. Masło utrzeć na puch, dodając po trochu cukier i po jednym jajku oraz aromat.
3. Płatki migdałowe posiekać. W dużej misce wymieszać suche składniki ciasta, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kaszę mannę i płatki migdałów. Następnie delikatnie wymieszać je drewnianą łyżką z masą maślano-jajeczną.
4. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec "do suchego patyczka", ok. 35-45 min w 180ºC. Jeszcze gorące ciasto nasączyć syropem, wystudzić, pokroić w kostkę lub romby.
Zobacz także: